Kanser Öncü Lezyonları
Günümüzde en sık karşılaşılan hastalıkların başında kanser ve türevleri gelmektedir. Hastalıkla savaşta, erken teşhis ve doğru tedavinin hızla uygulanması en kritik unsurdur. Hastalığın ilerlememesi ya da yayılmaması için öncü olarak bilinen lezyonların tespit edilip ortadan kaldırılması önemlidir. Genel olarak Serviks – Rahim ağzı kanseri olarak bilinen kanser türünde yer alan bu lezyonlar, doktor tarafından özel bir muayene ile fark edilebilir. Kanser öncü lezyonları alanında yapılan çalışmalar teşhis ve tedavi yöntemlerinin de gelişmesine yardımcı olmuştur.
Kanser Öncü Lezyonlar Nelerdir?
Rahim ağzı, rahmin vajinal kanala açıldığı bölgeye verilen isimdir. Adet kanaması, akıntı gibi akışın gerçekleştiği bölge olarak da bilinen bu alanda çeşitli dönemlerde değişimler meydana gelebilir. Hormon yapısının değişmesi, gebelik ve geçirilen bazı enfeksiyonlar bu değişimlere neden olmakla birlikte rahim ağzında en istenmeyen oluşum ise HPV virüsüdür. Kanser öncü lezyonları da genel olarak virüsün bulaşmasının ardından ortaya çıkan değişimler olarak bilinir.
Cinsel ilişki sırasında kişinin rahim ağzına HPV virüsünün bulaşması ile birlikte hücrelerde değişimler ortaya çıkacaktır. Bu değişimler ilk etapta fark edilmese de zaman içerisinde kanser oluşumuna kadar götüren şiddetli bir duruma da dönüşebilir. Kanser öncü lezyonları da bu değişimlere verilen isimdir. Tıpta bilinen adı ile CIN olarak tanımlanır.
Nasıl Tespit Edilir?
Rahim ağzı kanseri de diğer türler gibi, erken teşhis edildiğinde tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle yıllık düzenli kontrollerinizi yaptırmanız ve rahim ağzı gibi bölgelerde değişim fark etmeniz halinde doktora danışmanız gerekmektedir. Kanser önleyici lezyonları, çıplak gözle fark edilemeyen bir durum olsa da smear testi ile teşhis konulmaktadır. Alınan sıvı örneği laboratuvara gönderilir ve lezyonlardan dökülen hücreler bu test sonucunda saptanabilir.
Kanser öncü lezyonları için doktorunuz tarafından Kolposkopi adı verilen bir inceleme çalışması yapılır. Tam tanı işleminin yapılması için gerçekleştirilen bu olaylarda, rahim ağzından küçük çaplı biyopsiler alınır ve lezyon tanısı konulur.
Lezyonlarda farklı tipler bulunmaktadır. Genel olarak CIN-1 en az şiddetlisi olmakla beraber tedavi gerektirmez. Ancak CIN-2 ve CIN-3 için daha farklı bir durum söz konusudur.