Op. Dr. Emre Canverenler
Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi Nedir?

Kolposkop olarak bilinen cihaz, mikroskopa benzer bir yapıdadır. Optik bir cihaz olarak tanımlanabilen bir sisteme sahip olsa da çalışma prensibi normalden farklıdır. Cihaz, hasta tedavisinde tanı koymak adına, rahim ağzını 6 ya da 40 kat büyüterek, daha detaylı bir görüntü elde etme imkânı sağlıyor. Ancak cihaz kullanımı öncesinde çıplak gözle rahim ağzı kontrolü yapılmaktadır.
Spectrum adı verilen özel bir tıbbi alet ile rahim ağzı gözlemlenmektedir. Kadın doğum muayenesinde en çok kullanılan bu alet, vajinaya yerleştirilir ve gerekli açıklık elde edilir. Smear testinde uygulanan süreç gibi ilerleyen bu işlemde, ilk olarak hastalar jinekolojik masaya geçiş yapmaktadır. Ardından spectrum kullanılarak yeterli açıklık elde edilir ve smear için rahim ağzından sürüntü alınır. Tüm bu işlemler ağrısız bir süreç içermektedir.
Jinekolojide sıklıkla adı geçen boya, asetik asit yapıdadır. Özellikle rahim ağzındaki işlemlerde kullanılan ve %3 oranında sulandırılan asit herhangi bir yakıcı özelliğe sahip değildir. Rahim ağzında hafif bir yanma hissi verse de, rahatsız edici boyutlara kadar erişmemektedir. Rahim ağzında yapılacak işlem için önceden hazırlanan pamukları asite dokundurulmaktadır. Asit ile dolan pamuk birer dakika ara ile rahim ağzına uygulanır. Daha sonra boya tutulumunun olup olmadığını anlamak adına kolposkopik işlem uygulanır. İşlem sırasında 6 kat, 20 kat, 40 kat büyüme ile belirli bir görüntü elde ediyoruz. Kolposkopik terimlerle ifade edilecek olursa, Punktuasyon, Mozaisim, Atipik Damarlanma gibi hastaların kanser öncesi lezyonlarına göre bir sınıflandırma yapılmaktadır.
Bizim için çok önemli aslında. Patoloji ile uyumu o kadar iyi ki. İyi bakıyorsanız, kolposkopi iyi yapıyor iseniz, tanısal değeri çok düşüyor. Aslında, aldığınız biyopsiyle, patolojinin uyumluluğu %95’e kadar artıyor.

Tüm bu işlemler jinekologlar için oldukça önemlidir. Patoloji açısından önemli bir yere sahip olan kolposkopi iyi bir tanı oranı sunar. Alınan biyopsi ile birlikte patolojinin uyumluluğu %95’e kadar artmaktadır.

Tekniğin Başarısı, Yapan Kişiye Duyarlı!

Kolposkopide tekniğin başarısı yapan kişiye duyarlıdır. Bu nedenle önemli bir işlemdir. Jinekolojik alanda, cihazın üretiminden önce bu işlemler çok farklı ilerlemektedir. Rahim ağzı bir saat gibi düşünüldüğünde, saat 12 hizası, 3 hizası, 6 hizası ve 9 hizası gibi farklı noktalara ayırabilmektedir. Cihaz öncesinde bu işlemler için saat tekniği kullanılmaktaydı. Özellikle 4 kadran biyopsi sistemi ile işlem yapılmaktadır. Dört hizadan alınan biyopsi, %70 oranında duyarlı bir teşhis olarak görülmekteydi. Ancak %30 değerinde kaçak ya da atlama riski oluşumu mevcuttu.
Cihaz öncesinde daha uzun bir süreç ve uğraş olarak görülen bu işlem de haritalanma, direkt olarak gözlem altında büyüterek incelenmekteydi. Hata oranı bu şekilde minimalize ediliyordu. Direkt olarak boya tutan alandan işlem yapılıyor ve hata oranı %1, %5 arasında düşüyordu. Ancak bu işlemlerin hepsi gözlemlenebilen kısımlar için geçerli. Rahim içerisinde gözlemlenemeyen bir kısım daha bulunmaktadır. Bu alan rahim iç tabakası olarak bilinmektedir.

Biyopsi Nasıl Alınır?

Hastalarımıza sunduğumuz özen ile birlikte özel bir set ile işlem yapmaktayız. Kolposkopi de özellikle sunduğumuz özel işlemlerde hastanın tedirgin olması açısından özenle çalışmaktayız. Rahim ağzında duyusal sinirler çok az olsa da seçilen pens büyüklüğüne özen göstermekteyiz.
Yapılacak olan işlemler sırasında hastanın tedirgin olmaması, ağrı çekmemesi ve kana olmaması için özel bir çalışma sergiliyoruz. Bu alanda kullandığımız 4 adet pens seti ile hastaya özel muayene süreci gerçekleştiriyoruz. Tüm pensler, hasta sağlığını korumak adına işlem sonrasında sterilize edilmektedir.
Over pense olarak adlandırdığımız pens yardımı ile pamuk alıyor ve asetik asite batırıyoruz. Pamuğun belirli oranda asiti çekmesinden sonra, rahim ağzına sürüyor ve boya tutulumunu inceliyoruz. Sürece ilk olarak bu şekilde başlıyoruz.
Jinekolojik muayene sırasında kullandığımız özel puchlarımızdan her zaman en küçük olanı tercih ederek işlem yapıyoruz. Punch yaklaşık olarak 2-3 milimlik bir değer içeriyor. Hastaya herhangi bir ağrı vermemesi nedeniyle kullandığımız bu ürün, ısıran bir yapıya sahip. Hasta bu süreci herhangi bir şekilde hissetmiyor. Boya tutan alandan bu şekilde biyopsi alıyoruz. Rahim ağzının boyutlarına göre aletlerimizi özel olarak kullanıyoruz. Bu noktada hastaya en az rahatsızlık veren işlemi yapmak adına özen gösteriyoruz.
İşlem sırasında yapılan çalışmalarda kret kullanımı da yapılmaktadır. Tarafımızda kullanılan bu alet, HPV virüs türüne ya da hastanın yaşına göre özel olarak krete etme işlemi yapılmaktadır. 0 ya da 00 olarak bilinen özel kretler bu alanda kullanılmaktadır. Tüm bu süreç tamamen ağrısız ilerlemekte ve hastayı rahatsız etmemektedir.

İşlem Bittikten Sonra Hasta Hemen Kalkabiliyor Mu?

Hastanın sağlığı ve durumu bizler için çok önemli. Bu işlemlerin ardından hastanın tansiyonunun düşmesi gibi durumları göz önüne alarak bir miktar oturmasını ve ardından kalkmasını önermekteyiz. İşlem bittikten sonra tarafımızca hasta özel olarak durumu hakkında bilgilendirilmektedir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.