Op. Dr. Emre Canverenler

Kürtaj

Bazen gebelikler, planlı olarak ve isteğe bağlı gelişmeyebilir. Böyle durumlarda her kadın yasal olarak belirli bir zaman dilimi içerisinde gebeliği sonlandırma hakkına sahiptir. Yasal çerçevede, güvenle gebeliğin sonlandırılması işlemine ise kürtaj adı verilir.

Kürtaj İçin Ne Zaman Uygundur?

Gebeliğin tespitinden itibaren gebeliğin 10. haftasına dek kürtaj yapılabilir. 10. haftadan sonra kürtaj yapılması yasal değildir ve aynı zamanda anne için risklidir. Kürtaj yalnızca anne adayı gebeliği istemediğinde değil, fetüste anormallik olduğu zaman da annenin sağlığını kurtarmak için yapılabilir. Eğer gebelik annenin hayatını riske atacak kadar tehlike arz ediyorsa, hamileliğin kaçıncı haftasında olunduğuna bakılmaksızın kürtaj gerçekleştirilir. Ancak bunun için en az üç doktorun onayının olduğu bir heyet raporunun alınması gerekir. Bunların yanı sıra, 18 yaş altındaki anne adaylarının kürtaj yaptırabilmesi için ebeveynlerinin onayı zorunludur.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

İki farklı kürtaj türü vardır. Vakumlu kürtaj olarak bilinen ilk yöntemde rahim ağzı gerektiği kadar genişletildikten sonra vakumlanarak fetüs rahimden çıkarılır. İkinci yöntem ise rahmin içine çeşitli aletler ile müdahale edildiği dilatasyon ve tahliye yöntemidir. Bu yöntem, vakumlamaya göre daha uzun sürmektedir.