Myom
Myomlar, rahimin kas dokusundan oluşan, büyük oranda iyi huylu kitlelerdir. Kadınların yaklaşık %25-50’sinde myom vardır ancak çoğu kadın bunun farkında değildir. Çünkü myomlar ufak boyutta kalıp fazla büyümediklerinde sağlık açısından sorun teşkil etmeyebilirler. Ancak bazı kadınlarda aşırı büyüyen myomlar çeşitli problemler yaratabilir.
Myom Nedenleri Nelerdir?
Myom oluşumuna neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kadınların rahmindeki kas hücrelerinin kadınlık hormonlarına fazla duyarlı olup kontrolsüz çoğalmasının myom oluşumuna yol açtığı düşünülmektedir.
Myom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Menopoz dönemine yaklaşmış olan bir kadında görülen ya da küçük boyutlarda olup bulgu vermeyen myomlara genellikle tedavi uygulanmaz. Ancak; çok kanamalı adet görülmesi, şiddetli adet sancıları, iki adet dönemi arasında kanama yaşanması, myomun hızlı büyümesi, kısırlık ve myomun kötü huylu olmasından şüphelenildiği durumlarda tedaviye başlanmalıdır.
İlaç tedavisi ile myomlar küçültülmeye çalışılabileceği gibi cerrahi müdahale de yapılabilir. İlaç tedavisinde esasen amaç çok büyük boyuttaki milyonları küçültüp ameliyat risklerini azaltmaktır. Yoksa miyomların ilaç ile kaybolma şansı yoktur, tek kaybedici tedavi yöntemi cerrahıdır.
Myom tedavisi için cerrahi kanamalar ve ağrılar ilaçla kontrol edilemez noktadaysa, myom çok hızlı büyüyor ise, kısırlık nedeni olduysa düşünülebilir. Genellikle doğurganlığını tamamlayan kadınlarda myom alınma yerine rahmin alınması tercih edilir. Çünkü myom alınma ameliyatları sonrasında nüks etme ihtimali her zaman vardır. Ancak doğurganlığını tamamlamayan kadınlarda açık ya da kapalı yöntemler ile myom alınması yapılabilir.