Op. Dr. Emre Canverenler
Rahim Filmi

Rahim Filmi

Rahim filmi, rahim boşluğunu tanımlamak için kullanılan bir görüntüleme yöntemine verilen isimdir. Kullanılan bu görüntüleme yöntemi sayesinde rahimde bulunan tüplerde herhangi bir sorunun olup olmadığına bakılmaktadır. Bu sorunlar tüplerde tıkanıklık, rahimde darlık veya genişleme gibi sorunların anlaşılmasında görüntüleme sistemi kullanılmaktadır. Rahim görüntüleme işleminde gerçekleştirilmek istenilen amaç ise rahimin şekli hakkında bilgi almaktır. Ayrıca rahim boşluğu ile ilgili kalıtsal herhangi bir problemin söz konusu olup olmadığı, kısırlığa neden olabilecek sorunlar ve miyom gibi hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır. 

Rahim filmi gelişen teknoloji sayesinde işlem esnasında oldukça ağrı ve sızı hissedilmemektedir. Kullanılan bu görüntüleme yöntemi aynı zamanda tüp bebek tedavilerinin başlama aşamasından önce de kullanılmaktadır. Rahim filmi uzun zamandır kullanılan bir tedavi yöntemidir. 

Rahim filmi eski dönemlerde kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçların kullanılmasına rağmen oldukça acı hissi vermekteydi. Bu ağrılardan dolayı hastaya lokal anestezi veya genel anestezi işlemi uygulanmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji sayesinde tıp cihazlarında da oluşan ilerlemeler ile film esnasında oluşabilecek herhangi bir ağrı veya sızı söz konusu değildir. 

Rahim filminin sonuçlarının tatmin edici olması için kullanılan cihazların ve teknik ekibin olanakları büyük olmalıdır. Uzmanlar hastanın rahminde bulunan tüplerin açık olup olmadığını ilk yöntemde teşhis etmesi gerekmektedir. Ayrıca operasyon işlemi esnasında uzmanlar hastaya gerekli konforu sağlaması gerekmektedir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda ise hasta işlem esnasında oldukça fazla acı çekebilir. 

Ağrısız Rahim Filmi

Gelişen teknoloji sayesinde uygulanan işlemler ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Oluşabilecek herhangi bir ağrıyı azaltmak için ise önceden hastaya ağrı kesici verilmektedir. Fakat işlem esnasında verilen basınçlı sıvı hafif bir ağrıya neden olabilmektedir. 

Ağrısız rahim filmini çekmek için öncelikle hastanın masanın üzerine sırt üstü pozisyonda uzanması istenmektedir. Bu işlem esnasında genellikle kadın doğum uzmanı hastayı yönlendirmektedir. Hasta uzandırılır ve gerekli olan pozisyonu aldıktan sonra, vajinaya spekulum yerleştirilir. Ardından vajina ve rahim ağzı septik bir solüsyon yardımı ile temizlenmektedir. Temizleme işleminin ardından vajinaya bir kateter yerleştirilmektedir. Yerleştirilen kateter sayesinde kontrast madde rahimin içerisine gönderilmektedir. Kontrast sıvı rahimin içerisinden geçmesi durumunda rahim filmi çekilmeye başlanmaktadır. Gerçekleştirilen ağrısız rahim filmi ortalama 10 dakika kadar sürmektedir. 

Rahim filmi çekilirken rahim boşluğunun tam görüntüsü için ön ve arka taraftan aynı anda görüntü alınması gerekmektedir. Böylece rahimde doğumsal olarak veya polipler olarak meydana gelen herhangi bir rahatsızlık teşhis edilebilmektedir. Rahimde bulunan tüplerin kesin sonuç vermesi için farklı açılardan çekim işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca hastanın konforu için işlemin kısa, ağrısız ve kanamasız olmasına dikkat edilmelidir. İşlem esnasında oluşabilecek herhangi bir enfeksiyon riskine karşı önlem alınması gerekmektedir. 

Ağrısız rahim filmi için genellikle C kollu cihazlar kullanılmaktadır. Gerçekleştirilen bu işlem;

İşlem sonrasında meydana gelen herhangi bir komplikasyonu en aza indirmektedir

İşlem öncesinde herhangi bir hazırlık aşamasına ihtiyaç yoktur

İşlemin gerçekleştirildiği gün kadın günlük yaşantısına devam edebilmektedir

C kollu cihazların kullanılması hastanın psikolojik olarak da rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Rahim Filmi Neden Çekilir

Rahim filmi korumasız ve düzenli gerçekleşen cinsel hayatı sonucunda hamile kalamayan kadınlarda çekilmektedir. Kadınlarda bu durumun makul süresi ortalama 1 yıl kadardır. 35 yaş üstü kadınlarda ise 1 senenin dolması beklenmemektedir. Rahim filmi hemen çekilerek hamile kalınmasına engel olunabilecek herhangi bir sorunun olup olmadığı incelenmelidir. Yapılan işlemler sonucunda hamile kalmaya ve tüp bebeğe engel olabilecek herhangi bir sorun karşısında erken tedavi işlemi gerçekleştirilmektedir. 

Rahim filmi sayesinde kadınların neden hamile kalamadıkları araştırılmaktadır. Ayrıca rahim tüpünde meydana gelebilecek olan tıkanıklık da bu yöntem sayesinde teşhis edilmektedir. Rahimdeki tüpün tıkalı olması yumurta hücresinin sperm ile buluşmasını engellemektedir. 

Sürekli tekrarlayan düşüklerin nedenini araştırmak için rahim filmi istenilebilir. Rahimde şekil bozuklukları, rahim içi yapışıklıklar ve rahim boşluğuna doğru çıkıntı görüntüleme yöntemi ile teşhis edilmektedir. 

Rahim içerisinde gerçekleştirilen ameliyatların sonrasında rahim filmi istenilmektedir. Rahimde bulunan tüplerin alınması veya tüplerin bağlatılması işlemlerinde başarılı olunup olunmadığına bakılmaktadır. Gerçekleştirilen bağlama işlemlerinin tüpün rahme en yakın olan bölümünden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Herhangi bir düşük durumunun gerçekleşmesi durumunda rahim filmi istenilmektedir. Düşükten sonra meydana gelen kanamaların azalması durumunda rahim boşluğunun duvarına yapışık olup olmadığı teşhis edilmek için rahim filmi çekilmektedir. 

Rahim filminin çekilme zamanı ise adet kanamasını takip eden birkaç gün içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi ise yumurtlama işleminin henüz gerçekleşmemiş olmasıdır. Adet kanamasının 10. Gününden itibaren ilişkiye girilmesi durumunda rahim filmi çekilmemektedir. Yeni bir adet kanamasının gerçekleşmesi beklenmektedir. Çünkü hiçbir korunma yöntemi gebelikten yüzde yüz korumamaktadır. 

Çiftlerde menapoz, tüplerin alınması gibi durumlar söz konusu ise adet kanamasının olmadığı herhangi bir zamanda film çekilebilmektedir. 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.