Yumurtalık Kisti
Kist, vücudun belli bölgelerinde oluşan içi hava ya da sıvı dolu kabarcıklardır. Yumurtalık kistlerinin büyük çoğunluğu çok küçük olabilmekte, bu nedenle de tehlike arz etmemekte ve zaman içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazıları ise tedavi gerektirecek boyutta olmaktadır. Kistler iyi ya da kötü huylu olmak üzere sınıflandırılmaktadır.
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistinin en yaygın belirtisi adet düzensizliği ve ağrılardır. Sanki adet görüyormuşçasına karın ağrısı, karında şişlik hissi, idrar yolu rahatsızlıkları ve sindirim sisteminde bozukluklar görülmesi yumurtalık kistinin habercisi olabilir.
Yumurtalık Kisti Neden Olur?
Hormon bozuklukları olan bireylerin vücutları, yumurtalık kisti oluşturmaya oldukça müsaittir. Ayrıca bazı kist türlerinin doğumsal nedenli olduğu, bazılarının kimyasal maruziyeti ile oluşabileceği bilinmektedir. Ancak çoğunlukla yumurtalık kistinin nedeni bilinemez.
Yumurtalık Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer kistler ciddi bir tehlike arz etmiyorsa kişi doktor tarafından belirli periyodlar ile izlenir. Bu türdeki bir yumurtalık kisti kendiliğinden geçebilir. Ancak aksi bir durum söz konusuysa; örneğin kist normal kabul edilenden daha büyük boyutlardaysa ya da kanser riski taşıyorsa, doktor hemen tedaviye başlamak isteyebilir. Kimi hastalarda hormon tedavisi yumurtalık kistine çözümken, kimi hastalarda ise cerrahi operasyon gerekir. Şüpheli yumurtalık kistleri varlığında mutlaka cerrahiye frozen inceleme seçeneği eklenmelidir.